Bagaimana untuk membuat Indeks pedas Balado terung

Jari telunjuk foil/terung resepi Medan masak Balado lazat dan mudah – kerana tidak terung ungu, bidang terung bersaiz seperti jari telunjuk juga diproses menjadi pelbagai jenis masakan yang lazat. Sambal balado terung dengan mudah bahan perasa pedas adalah salah satu cara praktikal memasak yang kita boleh memilih.

terong

Panjang kecil seperti jari telunjuk ini yang menjadikannya dikenali sebagai foil jari telunjuk. Selalunya ditemui di Sumatera masakan yang dimasak dengan herba resep ayam woku seperti goulash.

bersama-sama dengan campuran bahan-bahan lain, ia juga boleh dimasak douchi bentuk resep ayam goreng penyet sambal ijo muka bumi yang sangat popular di kawasan, atau disambal balado di dalam resipi kali ini bersama-sama dengan gabungan teri dan pete.

Bahan-bahan dan sebati:

400 gram terung bidang/Indeks foil jari
50 g ikan bilis dibasuh bersih dan kemudian goreng sehingga Cucian
1 pete Lembaga
1/2 sudu kecil garam
gula 1/2 tsp zarah
1/2 tsp serbuk bouillon atau secukup rasa
100 ml air
minyak masak

Puri:

padi merah besar 5
5 biji cili merah yang kerinting
3 bijirin daripada bawang merah
2 ulas bawang putih
1 plum tomato

Bagaimana untuk membuat Indeks pedas Balado terung

Potong/Buang pemegang terung membedah KELI 2, kemudian dalam minyak panas sehingga separuh-masak, angkat dan longkang.
Tumis bahan perasa yang halus hingga harum, masukkan pete, kemudian air, garam, serbuk sup, gula dan susu segar. Kacau-kacau baik dan masak sehingga bahan perasa dimasak dan tebal.
Masukkan ikan bilis dan terung dan kacau-mix well, kemudian padamkan api. Mengangkat dan sedia untuk dihidangkan

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s